Nieuwtjes over eten en drinken
Gewoon omdat het kan
Abonneren
  • Abonneer je voor nieuwe artikelen op dit blog!
Gerookte mosselen voor Marruk

culinair van alles

Nu moet er nog een culinair artikel worden geschreven. Zweden heeft veel topkoks en restaurants, maar wij zijn ze nog niet tegengekomen. Waarschijnlijk  zitten we steeds niet op de goede plek?

Maar onderweg geen gebrek aan worsten, hamburger en pizza’s. Mijn eerst kennismaking met een wegrestaurant was onvergetelijk! Heerlijk een garnalensalade. We zochten alvast een plekje aan een tafeltje, Willem wilde het bestek neerlegeggen, ik kon het net redden. De tafel was op zijn zachts gezegd niet erg schoon. Ik vond de salade ook niet erg lekker. Maar kom, niet dat Hollandse gepiep. Na het eten gingen we naar buiten, Willem lekker een sjekkie, mij brak het zweet uit. Een boeiende ervaring, rijdend met 100 km p/u en dan de garnalen goed in de pot weten te mikken!  Willem had niks door.  Na een paar uurtjes geen last meer.

Maar zelf een beetje aankeutelen met wat voor handen is, is eigenlijk ook erg leuk. We zijn gek op levensmiddelen/ delicatessenzaken en grote supermarkten.  Tja, vreemde hobby! Hier kunnen we ons hart ophalen. Enorme supermarkten, enorm assortiment. Scandinaviërs zijn super met het inblikken van allerlei. En wij zijn dus heel druk met het proberen te ontcijferen van de etiketten. Ook een manier om je dagen te vullen J. 

Thuis gebruiken we nooit geen jam, ws. omdat we ons geen tijd gunnen voor het ontbijt. In het buitenland is er altijd de jacht op jams. En we hebben er een ontdekt , bergbramenjam.  Mmmm, ook lekker op een biscuitje! 

 

Scandinaviërs zijn echter kool, biet en wortel eters. Wij doen mee!  Zomaar op een doordeweekse dag in witte wijn en echte boter gesmoorde witte kool met spekjes, olijven en knoflook.

 

 

De Scandinaviërs eten ook veel wraps, noemen zij tunnbrød. Kun je heerlijke dingen mee maken.