Wavepunch.nl
Webblog van Marjolijn Timpers en Willem Baarslag
Abonneren
  • Abonneer je voor nieuwe artikelen op dit blog!
Onze camper

De zesde week

Deze week zijn we op de helft van onze vakantie. Terwijl ik dit zit te typen hoor ik op de achtergrond Let’s go get stoned van King of the World. Echter de trip die wij nu maken kan volgens mij niet overtroffen worden. Na een aantal koele weken breekt op de Lofoten de zomer los. Maar liefst 6 mooie zonnige dagen liggen voor ons. Vanuit Bodø varen we in 4 uur naar deze eilandengroep en komen aan in Moskenes. De aankomst is adembenemend. Besneeuwde toppen in de zon. Moskenes ligt ook meteen op het grilligste stuk de Lofoten. Vanaf de boot rijden we naar Å. Aan het einde van de weg een grote parkeerplaats. Hier zullen we de nacht blijven. We denken een mooi plekje te hebben gevonden maar zodra de deur van de camper open gaat komt een penetrante visgeur naar binnen. We staan precies voor één van de grote houtenrekken die je verpreid over de Lofoten overal vindt. Aan de rekken hangt vis te drogen. Stokvis en Klipvis. Toch maar een ander plekje opgezocht. Na het eten wandelen we door Å, een mooi oud vissersdorpje waar je heerlijk over kleine smokkelpaadjes kan struinen.

De volgende dag vroeg wakker. Ik vind dat toch het nadeel van grote parkeerplaatsen. Slaan met deuren, starten van motoren en mensen die naar elkaar staan te roepen. Marjolijn vindt dit heerlijk. Er gebeurt van alles en vanuit je eigen plekje kun je alles mooi bekijken. De Lofoten kennen één centrale weg, de E6. Vanaf de E6 heb je zijwegen die meestal doodlopen in een dorpje. Je moet dezelfde weg dan terug. Op de Lofoten is dat echter geen straf. De terugweg ziet er namelijk heel anders uit. Zo komen we in Nusfjord terecht. Een plaatste vergelijkbaar met Å. De bewoners hebben hier echter besloten om hun dorp tot een museum te maken. Om het dorp in te gaan betaal je 50 Nkr. Dit is ongeveer 5,5 euro. Rijden over de Lofoten betekend rijden in een sprookjeslandschap, zeker als zon schijnt. Aan het einde van de middag vinden we een prachtig plekje langs het fjord bij Vikten. We staan er alleen, vangen pollak die op de bbq verdwijnt. Een paar pølsters maken het feest compleet. Aangezien we ver boven de poolcircel zijn blijft de zon lang schijnen. Boven ons vliegt een groep van 5 zeearenden. Ze jagen op de eieren van de Raven die op de berg broeden. De midzomernachtzon zien we echter niet aangezien er een berg in de weg staat.

De  volgende dag is de kans wel groot. Na opnieuw een mooie tocht staan we in de stralende zon op de camping van Hovsund. Rond 22.00 uur komt er echter bewolking opzetten die ons doet besluiten er niet voor op te blijven. Later in de nacht wordt het weer helemaal helder. De Lofoten zijn de laatste jaren ontdekt door de camperaars. We missen de rust van de afgelopen weken nu het hoogseizoen is aangebroken. We besluiten dan ook om door te reizen naar de Vesteralen en hopen dat het daar wat rustiger is.

De Vesteralen zijn beduidend rustiger. Via de boot zijn we van Fiskebøl in Melbu aangekomen. Hier vinden we een prachtige camperplek aan de haven, met voorzieningen en een schitterend uitzicht op de bergen van de Lofoten. De Vesteralen kennen een grotere afwisseling in landschappen dan de Lofoten. Het weer wordt gedurende de week minder, na een aantal mooie dagen regent het weer, waait het hard en is het koud. Na een week op deze eilanden besluiten we de komende week zuidelijker te rijden. Het weer lijkt daar beter te worden. De Lofoten en Vesteralen, maar zeker ook de eilanden eromheen zijn werkelijk prachtig. Een tip voor een ieder die wil gaan, ga voor het hoogseizoen uit. De combinatie van de natuur en de rust zijn een combinatie die je werkelijk op moet zoeken. Al met al hadden we ons er iets meer van voorgesteld.