Wavepunch.nl
Webblog van Marjolijn Timpers en Willem Baarslag
Abonneren
  • Abonneer je voor nieuwe artikelen op dit blog!
Onze camper

De eerste week

Vandaag de dag van vertrek. Om 9.15 uur is het zover. Een slaperige buurvrouw zwaait ons uit. Gisteravond heeft ze heerlijk voor ons gekookt.  Nog even naar Dalhuizen;  gasfles halen, diesel tanken en wegwezen. Op het laatste moment besloten om de grens in Groningen over te gaan bij Nieuwe Schans. Hoe mooier kan je het hebben. De reis door Noord Duitsland verloopt voorspoedig. Amper werkzaamheden. Bij Hamburg even in de Stau voordat we onder  de Elbe doorgaan. De brug is van een afstand spectaculairder. Als je erover rijdt heb je de hoogte echter niet eens door. Om een uur of vijf in Fynshav, Denemarken. Heb ik herinneringen aan na een fantastisch visavontuur op de Zeeforel ruim 20 jaar geleden. Camping opgezocht, morgen met de boot naar Bøjden.

 

Tijdens de overtocht de eerste Pølser gegeten. Scandinavië is vergeven van de worsten. Bij alle tankstations, kiosken en cafetaria’s staan ze prominent op het menu. En het zijn niet zomaar worsten, meestal kun je ze in een groot aantal variaties krijgen. Lang, kort, dun en dik, pittig en flauw, gekruid en straight. Maar goed de eerste is geconsumeerd. Marjo heeft een broodje laks (zalm). Zal de laatste wel niet wezen deze weken. We varen over de Kleine Belt, en passeren rijdend  de brug over de Grote Belt. In Nederland hebben we waterwerken, maar die Denen en Zweden kunnen er ook wat van. De Sont Brug die we enkele uren later passeren brengt ons in Zuid Zweden. Om een uur of vier vinden we een typische Zweedse camping aan een groot meer.

Vanmorgen bijtijds vertrokken. We gaan in de richting van Stockholm. Het weer schijnt daar goed te zijn of te worden. Rijden in Zweden is heerlijk. Goede wegen door de bossen. Weinig verkeer. Tempo gaat dus naar beneden en harder dan 85 km p/u rijden we eigenlijk niet. Je kan ook maar zo een Eland voor je camper krijgen en die jongens zijn behoorlijk massief. Stockholm is nog ruim 600 km weg. Na de nodige uurtjes rijden hebben we er genoeg van. Aangezien we nergens van afhankelijk zijn gaan we onze eerste sessie wildkamperen. Op goed geluk een grindweg ingedraaid. Aan het einde, een prachtige plek aan een meer, een poepdoos, barbequeplek en héél véél stilte….dachten we. ’s Avonds blijkt dat dit de favoriete trainlocatie van de plaatselijke hondenclub te zijn. Wel leuk om te zien. Om half tien zijn ze weer weg en is de plek “van ons”.

Vandaag naar Stockholm. Volgens ons hebben we een leuke stadscamping gevonden. Het adres in de TomTom  en rijden maar. Vandaag blijkt een offday te zijn. De hele dag regen, een klere-eind rijden om precies met de avondspits Stockholm in te rijden. Een ramp op wegen die 6 banen breed zijn per rijrichting. Worden we door onze navigator rechtstreeks het centrum in gejaagd waar flink aan de wegen wordt gewerkt. Komen we op een baan terecht die ons door een tunnel heen leidt die maar 3 meter  hoog is. We kunnen er door maar jagen dan wel de schotelantenne van het dak. Op het laatste moment uit de file kunnen scheuren. Nadat TomTom volledig psychotisch is geworden besluiten we gillend uit de hekseketel weg te gaan. Dan maar GEEN Stockholm.  

We kunnen merken dat we noordelijker komen. De nachten worden korter. Het is trouwens niet warm en het is prettig dat we ’s avonds de kachel aan kunnen doen. Sala is de plaats waar we onze volgende stop maken. De steden vinden wij amper de moeite waard, de natuur maakt daarentegen veel goed. We hebben nog geen wild gezien, althans geen levend. Wel veel dode dassen (sorry Ron). Vandaag rijden we richting de kust. We willen de eerste weken vooral deze kant van Zweden bekijken voordat we de wildernis van het binnenland in trekken. Vandaag lukt het eindelijk om een verloopstuk te vinden voor de aansluiting van een Zweedse gasfles op onze Hollandse gasslang. Hier zijn we 3 dagen mee bezig geweest. Als je ernaar vraagt weten de Zweden niet waar je het over hebt. Voor iedereen die nog naar Zweden gaat bestel dit verloopstuk in Nederland. Via internet krijg je hem thuisgestuurd voor 29 euro.

 

Een groot gedeelte van de reis gaat over de E4. Deze weg is naast de E45 de hoofdweg die van het zuiden naar het noorden gaat. Een fantastische weg die je door heel veel mooie plaatsjes brengt. De traditionele ossenbloed rood geschilderde huisjes fleuren het landschap op. Sommige “stuga’s”zijn werkelijk plaatjes en je vindt ze op de mooiste plekjes. Via Gävle zijn we in de buurt van Söderhamn gekomen. We rijden een leuk plaatsje in waar Marjo zich meteen thuis voelt. Zo al bijna een week onderweg. Afgelopen week vooral onthaast, veel gelezen en geslapen. We beginnen in ons ritme te komen. Wifi is bijna niet te vinden, dus toch maar een mobiele pas aangeschaft. Morgen naar de Höga kusten. Deze week 2800 km gereden.