Wavepunch.nl
Webblog van Marjolijn Timpers en Willem Baarslag
Abonneren
  • Abonneer je voor nieuwe artikelen op dit blog!
Onze camper

De tweede week

We staan nu aan een meertje bij een klein dorpje in Lapland. Een eind boven Rovamieni. We hadden altijd al het plan om er naar toe te gaan in de winter. Maar dat is er nog niet van gekomen.

In Rovanniemi hebben we 2 nachten gestaan. De campings vanaf nu zijn echte doorgangscampings van mensen die zo snel mogelijk door willen naar de Noordkaap. Wij hebben nog een museum/wetenschappelijk instituut voor Artic leven bezocht. Aardig, maar niet direct nieuws voor ons. Verder is de stad niet echt opzienbarend, maar het idee dat je er bent…… Van het Fins kunt je niets maken, maar wat klinkt die taal mooi, zangerig en gezellig.

 

 

 

Vandaag zijn we de Poolcirkel gepasseerd. Het leven wordt hier niet anders door. Maar toch…. Op deze grens heeft Santa Claus zijn kantoor. Heel erg fout om hier naar toe te gaan, maar leuk! Je stapt uit en je hoort de kerstliedjes al! Natuurlijk allerlei souvenirwinkeltjes en eettentjes. We zijn ook nog bij Santa op bezoek geweest. Een hele aardige man, die zijn talen spreekt, ook Nederlands. Hij was erg in ons geïnteresseerd! Tot onze verbazing wist hij zelfs Epe te liggen. Logisch, ieder jaar komt hij er! Later bleek dat het hele gesprek is opgenomen en dat er foto’s zijn gemaakt.

De afgelopen week hebben we de hele kust van de Botnische (na een paar borrels noemen we hem Bosssnische) Golf aan de Zweedse kant gereden. Mooi en heel afwisselend. Soms glooiend, dan weer hoge kusten. We hebben een familie rendieren gezien, elanden, een (levende)das en veel kraanvogels. Hoe noordelijker we komen, hoe kleiner de bomen worden. De avonden zijn fantastisch. Tot 23.00 uur schijnt de zon volop en ‘s nachts wordt het niet donker meer.

 

Een bijzondere plaats die we bezocht hebben was het kerkdorp Lövånger. Vroeger kwamen mensen van heinde en verre om de kerkdienst te bezoeken. Rondom de kerk zijn 117 blokhutjes gebouwd waar mensen de nacht konden doorbrengen voordat ze de lange reis terug naar huis konden maken. (zie foto’s album)

 

 

 

 

Een van de mooiste plekjes waar we hebben gestaan is aan de rivier de Kalix, een eindje landinwaarts. Het schijnt dat het een van de weinige niet gereguleerde rivieren van Europa te zijn. Op de plek waar wij stonden was de rivier op zijn wildst. Kalix ligt vlak bij de stad Haparande, op de grens van Finland. Je schijnt daar enorme zalmen te kunnen vangen. Jammer genoeg had Willem de goede hengel niet bij zich.

Afgelopen week veel op campings gestaan, omdat we onderweg best veel regen hebben gehad. Als je wild kampeert bestaat de kans dat je er niet meer weg komt, vanwege de modder. Er rijdt wel een engeltje met ons mee, iedere keer als we een camping aandeden, stopte het met regen en begon de zon te schijnen. Het mooie van noordwaarts rijden is dat je als het ware met het voorjaar meetrekt. Hier in Finland moeten de berken nog uitkomen evenals de krenten.

Aankomende week willen we naar de Noordkaap, via Kirkenes, meest oostelijke stad van Noorwegen op de grens met Rusland.